tisdag 9 december 2008

Möte!!!

Efter att vi har pratat med Röda Korset för en tid sedan har vi bestämt oss för att gå på ett av deras möten. Med detta hoppas vi att vi kan se hur en stor organisation som Röda Korset jobbar för att hjälpa Kongo-Kinshasa och även se vad vi kan göra för att bidra med något...

onsdag 26 november 2008

Svar från Regeringen

Vi har fått svar på regeringen!
Äntligen har det efterlängtade brevet till regeringen blivit besvarat. Ni som läst i bloggen tidigare vet vad vi pratar om. (Brevet till regeringen ligger publicerat i ett tidigare inlägg.)
Nedan följer Olof Ranhagens, Försvarsdepartementet, svar.

"Hej SP08A,

Tack för ditt brev om DR Kongo (DRK). Svensk utgångspunkt är att FN och EU fortsatt måste verka för en fredlig lösning av konflikten i östra DRK genom att Goma- och Nairobiöverenskommelserna respekteras och implementeras. Sverige välkomnar de internationella ansträngningar som görs för att säkerställa att striderna upphör, att flyktingar kan återvända och att den humanitära hjälpen kommer fram.

Inom ramen för Försvarsdepartementets ansvarsområde ser vi för närvarande över möjligheten att inom EU:s ram ytterligare bistå DRK:s ansträngningar att reformera säkerhetssektorn, bland annat genom sekundering av försvarsrådgivare till EU-insatsen EUSEC. Genom Försvarsmakten bidrar Sverige också med fem militärobservatörer till FN-missionen MONUC.

Vad gäller frågor kring Sveriges insatser inom det utrikespolitiska och humanitära området hänvisar jag dig till Utrikesdepartementet.

Mvh
Olof Ranhagen

Enheten för säkerhetspolitiska och internationella frågor
Försvarsdepartementet"

Vi tackar regeringen för deras snabba svar, väntar fortfarande svar från Carl Bildt och ska tills dess fundera på andra sätt att påverka Kongo-Kinshasa till det bättre.
Tjenamors på er igen!!!

Idag har varit en väldigt rolig dag med vårt lilla projekt. Det har nämligen visat sig att en på Röda Korset här i Haninge hade sett vår lilla insändare i DN och har hört av sig till oss. Detta är ju klart ett framsteg för oss och vem vet vad det kan leda till i framtiden, kanske några samarbeten eller annat som kan gynna Kongo-Kinshasa? Men vi kommer ju så klart hålla er uppdaterade om vad som händer med detta, men vi får hoppas på det bästa.

måndag 24 november 2008

DEMOSTRATION FÖR KONGO???

nu har vi börjat specifiera en demostration, vad sägs om den 12 December klockan 15.00 då vi samlas på sergels torg och går mot regeringskansliet och överlämnar ett brev?? diskussioner om vem det ska överlämnas till pågår... skulle vara glädjande på feedback på datumet som är tänkt!!!! detta blir då om två veckor!!

torsdag 20 november 2008

Vi är publicerade!

Om någon har haft chans att titta i Dn i morse kanske ni såg att vi lyckades få med en insändare om Kongo-Kinshasa. Det är självfallet jätteroligt för oss men även bra för Kongo-Kinshasa. Vi hoppas att med hjälp av denna insändare att andra också ska få upp ögonen för problemet och hjälpa oss att stoppa våldet i Kongo-Kinshasa.
Men kom ihåg om du börjar bry dig om Kongo-Kinshasa är det ytterligare person som bryr sig och om vi alla tänker på detta sätt kan vi få hela Sverige, kanske till och med Norden att ägna en tanke och kanske en god gärning åt Kongo-Kinshasa.
Fortsätt läs och kolla vad som verkligen pågår i Kongo-Kinshasa!

onsdag 19 november 2008

Mail till Regeringen

Inte nog med att vi skickat insändare till flertal tidningar i runt om I Stockholm - flertal av oss som arbetar med detta har även skickat mail till regeringen. Nedan följer ett av våra mail som gått till Utrikesminister Carl Bildt och Försvarsminister Sten Tolgfors.

Hej,

Vi är en engagerad skolklass som går i första ring på gymnasiet (SP08A, Fredrika Bremergymnasiet, Haninge Kommun) med ärendet att rikta er uppmärksamhet till Kongo-Kinshasa. Det är inte ett helt okänt faktum att Kongo-Kinshasa far illa, men trots det så verkar det som om Sverige inte anstränger sig nog för att hjälpa till.

Vårat mål är att få så många som möjligt att reagera och åtminstone göra ett försök att påverka Kongo-Kinshasa till det bättre. För att få resultat har vi vidtagit vissa åtgärder. Exempelvis har vi startat en blogg (http://we4kongo.blogspot.com/) där vi regelbundet publicerar information om situationen i Kongo-Kinshasa, om bakgrunden och om landets aktuella tillstånd.
Vi planerar också att skicka insändare till flertal lokala och regionala tidningar, i syfte att uppmärksamma och informera så många som möjligt om vad som behöver göras för att rädda Kongo-Kinshasa.

Vi vill också uttrycka vår kritik för de dåliga insatserna Sverige gjort för Kongo-Kinshasa. Sverige sägs ha givit bidrag för att förebygga våldet, men uppenbarligen är inte detta nog. Pengarna skapar konflikter och oro i detta att den mottagande parten samarbetar med en militär styrka, vilket inte skapar bra förutsättningar för en överenskommelse med fred som verkställande konsekvens.

Sedan vill vi kritisera hur lågt ställt detta ämne varit under de senaste åren.
Hur starkt reagerade vi inte för endast fyra år sedan, när tsunamin drabbade östra Asien och dödade mer än 200 000 människoliv?
Nu talar vi om mer än 5 000 000 döda, under en tioårsperiod, som vi hade kunnat stoppa. Än kan vi rädda hundratals. Varför reagerar vi inte? Är det rätt att vi endast har samvete att handla när det angår svenskar?
Vi anser att vi borde ha nog med moral att inte endast ta hand om våra egna, utan också hjälpa resten av omvärlden. Särskilt med tanke på att vi är kapabla till detta, eftersom Sverige är ett ekonomiskt och socialt stabilt land.
Det är vår rätt att göra så mycket som möjligt för Kongo-Kinshasa.

Vi ber er nu att ge oss vetskap om vad ni har gjort, gör, och ska göra för att hjälpa Kongo-Kinshasa, samtidigt som vi uppmanar er att göra mer.

Vad väntar ni på? Ni kan också påverka! Skicka ett mail till regeringen ni, med!


TYCKER VI ATT DETTA RÄCKER??!!!

Sverige är i dag en betydande givare till humanitära insatser och återuppbyggnadsinsatser i Demokratiska rebubliken Kongo. För 2008 planeras bidragen uppgå till 135 miljoner kronor för utvecklingssamarbetet och 185 miljoner kronor i humanitär hjälp. Tillsammans med andra EU-länder bidrar Sverige både med personal och resurser för att hjälpa den kongolesiska regeringen att reformera rättsväsendet, polisen och militären.

SVERIGES FÖRBINDELSER MED KONGO

Information hittad på regeringens hemsida.

Sverige har en historisk koppling till DR Kongo inte minst genom de svenska missionärer som kom till landet redan i slutet av 1800-talet och genom generalsekreterare Dag Hammarskjölds insatser och FN-truppen på 60-talet. Sverige har därefter deltagit i samtliga fredsfrämjande insatser i DR Kongo. Sverige deltar också i EU:s civila insatser till stöd för uppbyggnad av den kongolesiska polisen och säkerhetssektorreform. Biståndet till DR Kongo, som dubblerats under de två senaste åren, är inriktat på stöd till humanitära insatser och demokrati-, och utvecklingsinsatser.

Hej igen!

Vi har märkt att vi har fått en del feedback från folk vilket vi tycker är grymt kul och är en stor uppmuntran för oss som håller på. Att veta att vi inte är de enda som bryr oss får oss att brinna mer för detta. Så vi kan bara tacka för de som har skickat kommentarer och de lärare som uppmuntrat oss i skolan...

tisdag 18 november 2008

Insändare

Idag har vi tagit ett steg närmre för att hjälpa Kongo-Kinshasa. Vi har skrivit en insändare och skickat den till metro, Dn och SvD. Vi får hålla tummarna för att den kommer med.
Här är insändaren:

Vad händer med Kongo?

Hur många har lagt märke till de artiklarna där det står om Kongo-Kinshasa i tidningarna de senaste veckorna? Hur många vet vad det egentligen handlar om? Enligt mig så har folk hört att det pågår strider men fattar inte hur stora och blodiga dessa strider är. Under mer än ett decennium har det pågått strider i dessa områden och utan några större uppehåll. Under en tre månaders period i Rwanda år 1994 dog över en miljon människor på bekostnad av strider mellan Tutsierna och Hutuerna. Dessa strider fortsätter än idag fast i Kongo-Kinshasa, men reagerar omvärlden tillräckligt? Vad kan vi här i västvärlden göra för att hjälpa till? Om det skulle ske något liknade i Sverige skulle vi förvänta oss FN-styrkor på direkten som gör allt för att skapa fred så varför kan vi inte låta dessa människor förvänta sig det också? Krisen har gjort att 100 000 har tvingats på flykt i huvudregionen Goma och 60 000 barn tvingats fly från sina hem . Varför kan inte vi här i Sverige och västvärlden tillsammans hjälpas åt att hjälpa Kong-Kinshasa? Varför kan inte vi försöka få världen att reagera på vad som egentligen pågår där nere? Låt oss hjälpas åt att stoppa våldet nu!

måndag 17 november 2008

Dödligast i världen år 2004

År 2004 erkändes Kongo-Kinshasakonflikten som den dödligaste i världen. Vid den tiden hade 3,8 miljoner människor dött. Trots det så satte vi inte stopp för det.

"'På sex år har världen förlorat en befolkning som motsvarar hela Irland eller staden Los Angeles. Hur många oskyldiga kongoleser ska dö innan världen börjar bry sig?' säger Richard Brennan."
[International Rescue Committee]

Detta är år 2008 - ytterligare 2 miljoner har dött, och fler än 250 000 människor har tvingats fly från sina hem.

Vi visste redan år 2004 att detta var allvarligt. Vi har blundat i mer än 4 år, och vi har ännu inte stoppat våldet.
När det är dags? Det är dags nu.

fredag 14 november 2008

ÖSTRA KONGO

Konflikten kom att till stor del utspela sig i den östra delen av Kongo och handla om vem som hade rätt till makten i området. Men att just detta området drabbades är knappast någon tillfällighet. Dels beror det på de långvariga spänningarna mellan hutu och tutsi, men också grupperna hema och lendu, som har gjort främst det östra Kongo till en orolig zon under lång tid. Området har också påverkats mycket av de gränsande ländernas etniska konflikter. Konflikten är i grund och botten ännu en maktkamp mellan olika etniska grupper i området. Men den viktigaste anledningen av de alla är att området är mycket mineralrikt och döljer stora rikedomar. Detta var naturligtvis något som lockade de sedan indragna länderna till att medverka i konflikten, eftersom de kunde få del av mineralerna. De inblandade länderna motiverade ofta ingripandet med att deras egna befolkningar behövde skyddas från diverse miliser och rebellgrupper (Angola och Namibia som kom till Kabilas stöd pekade t ex på upprorsgruppen UNITA som höll till i södra Kongo-Kinshasa), men deras intresse kan alltså ifrågasättas. Under Andra Kongokriget har också naturresurserna i Kongo-Kinshasa exploaterats enormt och flera företag försöker driva på konflikten för att fortsatt kunna få tillgång på mineralerna. Den mineral som är mest eftertraktad och vars efterfrågan har ökat de senaste åren är Tantal, som bland annat återfinns i våra mobiltelefoner. Företagen som vi kommer i kontakt med kan använda tantal från Kongo, men de påpekar att de inte kan kontrollera var det kommer ifrån.

BAKGRUNDEN AV DET HELA

krisen som finns i Kongo går tillbaka till det så kallade Andra Kongokriget mellan 1998-2003:
Andra Kongokriget, en av de blodigaste konflikterna i världen sedan andra världskriget, huvudsakligen utspelat i Kongo-Kinshasa.
I konflikten deltog nio afrikanska stater och omkring tjugo olika väpnade grupper. Man har uppskattat att bortåt fyra miljoner människor dog, huvudsakligen beroende på svält och sjukdomar förorsakade av detta krig som även kallats för Afrikas första världskrig. Miljoner flyktingar tvingades även lämna sina hem och söka asyl i grannländerna.

slutet av juli 1998 skickade Kabila ut de rwandiska trupper som hjälpt honom till makten. Detta skapade oro bland Rwandas tutsidominerade regering och banyamulengefolket i östra Kongo. Den 2 augusti 1998 gjorde banyamulengesoldater i staden Goma myteri mot Kabila. Med stöd av Rwanda bildade man en välbeväpnad rebellgrupp, Samling för kongolesisk demokrati (RCD), med bas i Goma i Kivuregionen. Rwandas regering hävdade att delar av östra Kongo historiskt tillhört Rwanda och att Kabila planerade ett folkmord på deras fränder i Kivuregionen. En del av anklagelserna var grundade på Rwandas missnöje med hur Kabila hanterade interahamwemilisen och hur de fortfarande gjorde räder mot Rwandas civilbefolkning, de beskyllde honom för att till och med stöda milisen. Påståendena var inte helt ogrundade då Kabila hade fört en korrupt och tutsifientlig politik, kanske också på grund av det slöt flera olika grupper upp till upproret. RCD tog snabbt tog kontroll över städerna Bukavu och Uvira i denna region och rwandesiska styrkor ockuperade, med stöd av Uganda och Burundi, samtidigt en del av nordöstra Kongo. Även Uganda backade upp rebellerna genom sina egna ombud i Kongos befrielserörelse (MLC).
Den hotade president Kabila sökte då stöd hos hutumilisen i östra Kongo och började hetsa den allmänna opinionen mot tutsifolket med ett flertal offentliga lynchningar som följd på Kinshasas gator. Men mer behövdes och Kabila fann sitt stöd hos José Eduardo dos Santos,Angolas president, Robert Mugabe, Zimbabwes president och Sam Nujoma, Namibias president, som hjälpte presidenten med vapen och trupper.

LAURENT NKUNDA- REBELLEDAREN

Laurent Nkunda, även känd som Nkundabatware, född 2 februari 1967 i Norra Kivu-provinsen, är ledare för rebellgruppen CNDP i östra Kongo-Kinshasa och efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) sedan september 2005.
1998 anslöt han sig till Samling för kongolesisk demokrati-Goma (RCD-Goma). Han fick militär träning i Rwanda och utsågs till befälhavare för RCD-Gomas sjunde brigad. Deltog i Andra Kongokriget.
Nkunda erkänner inte 2003 års fredsavtal och vid krigsslutet drog han sig tillbaka till skogarna runt Masisi i Norra Kivuprovinsen, tillsammans med två armébrigader som vägrat inlemma sig i den nya nationella armén.
Senare har han också förklarat att centralregeringen i Kinshasa är korrupt och inkompetent och måste avsättas. 2006 bildade Nkunda motståndsrörelsen CNDP.

CNDP

Le Congrès national pour la défence du peuple (CNDP) är en rebellgrupp bestående av banyamulenge-soldater i östra Kongo-Kinshasa.
CNDP bildades den 25 juli 2006 och har allt sedan dess letts av Laurent Nkunda.
I slutet av oktober 2008 intog man provinshuvudstaden Goma och har därefter varit inblandad i strider med den lokala mai-mai-milisen, som stöder den kongolesiska regeringen.

tisdag 11 november 2008

Välkommen till vår Blogg!

Hjälp oss att stötta Kongo-Kinshasa där det just nu pågår blodiga strider utan att vi i omvärlden reagerar tillräckligt.
Vi har startat denna blogg för att förändra detta och om du läser detta kan du hjälpa oss med det. Vi uppmanar dig att skicka brev till den svenska regeringen och EU, skicka insändare till tidningar, gör allt du kan för att sprida vårt budskap: Rädda Kongo-Kinshasa!

Om du undrar vilka vi är så är Vi är så är vi en klass som går första året på gymnasiet och har bestämt oss för att ta steget och göra något bra. Vi har därför startat ett projekt som heter WE4KONGO. Och vi behöver din hjälp!

Och kom ihåg det här är bara början så forsätt med att följa oss och vår kamp att rädda
Kongo-Kinshasa!